tisdag 14 augusti 2012

Guide: Lossa instrumentpanel på Nissan Primera

Jag behövde byta bakgrundslampan som lyser upp den digitala klockan på min intrumentpanel i min Nissan Primera -99, och även titta efter nåt som kan orsaka funktionsproblemet mina instrument får när det regnat mycket, de blinkar och funkar inte. Och jag tänkte göra en liten enkel guide med foton samtidigt då sådana saknas på nätet. Det har funnits en guide, men fotona funkar inte längre.

De sista bilderna är lite sämre då de är tagna med min telefon.

Denna guide fungerar troligen också för andra liknande Nissan-bilar.

Du behöver:
1st stjärnskruvmejsel, helst med magnetisk funktion.
1st plattskruvmejsel för att kunna försiktigt bända loss panelen.
En ficklampa kan vara bra att ha.
Vill man vara riktigt säker på att inget går sönder så ska man koppla ur batteriet innan man börjar.
Sänk ner ratten så långt det går.
Vill du vara säker på att du kopplar allt rätt när du är klar så kan du ta foton på kontakterna och sånt.

1. Börja med att ta bort stereon helt o hållet. Förhoppningsvis har du kvar de två "nycklarna" som man vanligtvis använder för att få loss stereon.

2. I underkanten av panelen finns 2 skruvar. Ta bort dessa.


3. Nu sitter inte mittpanelen fast med fler skruvar, så nu ska man kunna dra försiktigt så att alla plasthakar lossnar. Jag använder en liten platt skruvmejsel. Var försiktigt så du inte gör märken i plasten. Börja längst ner och få loss hakarna ett par i taget (som man förövrigt inte vet var de sitter). De sitter inte jättehårt så det ska bara vara att dra ut panelen, men man är alltid rädd att ha sönder nåt :)
4. Jag lät sen panelen hänga på sidan i vajern som går till ventilationgallrena.


5. Sen kan du börja ta bort skruvarna som håller fast den vänstra panelen. 2 skruvar över instrumentpanelen och 1 skruv till höger.6. Nu ska panelen lossas från sina plasthakar. Till vänster finns det ev. knappar och sånt, så där kan man få dra loss kabelkontakter. Det är väldigt klurigt att få bort panelen därifrån för att delar av ratten är i vägen underifrån, man får ta det försiktigt och klämma ihop panelen lite och lirka ut den.


7. Nu är det 4 skruvar som håller fast intrumenten som ska tas bort.


8. De blåa och röda grejerna på baksidan av panelen är lamphållarna för bakgrundsbelysningen. De svarta är hållarna för blinkers och varningslamporna. Varningslamporna bör man inte röra om det inte är så att nån av dem har gått sönder. Det är bara att vrida ett kvarts varv för att få loss dem. Sen är det bara att byta lampa, eller alla lampor om man vill byta färg på bakgrundsbelysningen. Jag passade på att göra det.
Var försiktigt så du inte repar frontplasten.


OBS! Starta upp bilen för att testa alla lampor innan du skruvar tillbaka allt. För om man sätter dit lamporna åt fel håll, plus på minus så att säga, så lyser de inte. Bara att ta ur hållaren och vrida den 180grader innan du sätter i den igen.

Jag satte in röd bakgrundsbelysning, mysigt :)
Men lamporna som jag beställt på nätet hade egna annorlunda hållare, antar att de passade bättre i nån annan samtida Nissan. Men jag kunde ta loss glödlampa från de hållarna och få i dem i mina hållare på ett annat sätt än de gamla lamporna satt, jag antar att hållarna är gjorde för båda varianterna som tur är.

9. Sätt tillbaka allt igen, glöm inte ev. de kontakter du lossat på, t.ex. den vid vänstra ventilationsutloppet. Panelerna med plasthakarna är bara att trycka på plats innan man skruvar in skruvarna igen.

Hoppas det går bra för dig :)

Jag kunde inte själv hitta vad som orsakar att mina instrument inte fungerar när det blir vått ute. Hoppades på att hitta kablar bakom intrumenten som kanske låg och kortslöt, men allt såg bra ut. Jag tror nu att det förmodligen är nånstans i motorutrymmet problemet ligger.
Om nån har nåt tips så tar jag gärna emot dem.
Det är när det är tö ute eller om det regnat kraftigt som problemen kommer. Sen kan det bli bra igen efter ett tag(när det torkat?), men nu den här sommaren är problemen mer ihärdiga, vet inte vad det beror på, det borde ha blivit torrt överallt.
Färdvisaren visar konstiga tecken som syns på några av bilderna här ovan och blinkar när jag sätter igång bilen. Jag tror inte milvisaren adderar de mil jag kör. Digitalklockan står stilla på 00:00. Hastighets-, bensin- och varvmätaren rör sig inte, men motorvärmemätare funkar som vanligt, precis som alla varningslampor.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Tja, shysst guide, hoppas den hjälper många :-). Har dock en fråga, du kommer möjligtvis inte ihåg vad lamporna hette lr vad det var för Lampsockeln?

Har själv en primera gt p11 och sitter och letar lampor til instrumenteringen febrilt... känner det börjar rycka i ögat snart *skrattar*

Leffe sa...

P-a Lehrman: Jag beställde mina härifrån: http://www.ultimatemods.co.uk/nissan-primera-dashboard-led-bulbs.html
Minns inte vad lamporna eller nåt hette.

Torbjörn sa...

Tack så mycket mvh Torbjörn