söndag 6 mars 2011

Spela BF-spel = lumpen blir roligare?

"Svenska krigsspelen "Battlefield" har sålt i över 30 miljoner exemplar.
I höst släpps rekorddyra supersatsningen "Battlefield 3".
Det är goda nyheter för – Försvarsmakten."


På Aftonbladet[Artikel] kan man läsa att den svenska Försvarsmakten försöker rekrytera nya soldater med hjälp av spel som t.ex. Battlefield-serien, som i höst släpper BF3.

Den allmänna värnplikten i Sverige avskaffades 2009.

”Ett bra sätt att nå ut till de målgrupper Försvarsmakten vänder sig till i rekryteringssyfte är att möta dem i deras egen miljö. En sådan miljö är tv- och dataspel”, lyder det dokument från svenska försvaret som AB tagit del av.Jag gjorde själv lumpen 1996-97 på NB21 i Sollefteå. Och jag skulle nog ha uppskattat värnplikten och förstått allt vad det militära innebär och hur det funkar om jag hade haft erfarenheten från BF-serien, CoD-serien och alla andra spel inom krigsgenren.

1996 var jag knappt 18 år fyllda. Och jag kunde inte kalla mig själv vuxen, långt ifrån.
Man fick order från fänriken att ta sig fram i skogen med full stridsutrustning för att "anfalla fienden". Man gjorde som man blev tillsagd. Men i efterhand har jag förstått att jag inte fattade nånting, hehe :)

Som när vi t.ex. skulle avancera växelvis i en halv meter djup snö mot en liten ås och ta stridsställning bakom den, för fienden påstods finnas på andra sidan. Det enda man tänkte på under tiden man tog sig fram var hur jobbigt det var och man koncentrerade sig på att inte doppa gevärspipan i snön. Svetten rann och glasögonen immade igen. Man hörde bara en massa dova ljud för att man hade hörselkåpor på huvudet. Man blev lätt disorienterad.

Det går inte att vara tyst med all den där utrustningen. Fienden hade lätt kunnat stå en bit bort och skratta åt oss, vi hade inte sett eller hört dem, för det enda vi fick veta var att "låtsasfienden" fanns rakt framför oss. Och att vi är säkra bakom åsen. Även om våra huvuden och hjälmar stack upp ovanför åsen mestadelen :)
Det var ingen som sa åt oss att hålla koll åt sidorna och bakom oss.

Det där hade inte funkat i riktigt krig. Vi skulle bara dö som flugor, rätt omgående. Sverige skulle inte vara nåt större problem för t.ex. Rysslands armé, om de ville ta över vårt land.Lumpen var kul, tack vare sammanhållningen inom plutonen, och det var kul att skjuta med de olika vapnen vi fick testa på. Bästa vapenminnena var när vi fick skjuta iväg riktiga pansarskott så snoret sprutade ut näsan och när vi fick ösa på med KSP 58:an.
Men allt annat var mest jobbigt. Och under de 7½ månader man var där så lärde vi nog oss bara de enkla grunderna. I USA utbildas man väl i flera år innan man blir en färdig soldat?

Det jag ville ha sagt med detta inlägg är väl det jag redan nämnt, om jag hade spelat BF och andra krigsspel i några år innan jag blev tvungen att göra lumpen så skulle jag lättare förstå uppgifterna vi fick och ha bättre koll på omgivningen.
Tror att utbildning med hjälp av krigsspel är effektivt. Det vet t.ex. USA om och har såklart med datorsimulatorer med i utbildningen.

Tyvärr så var inte datorspelen så jätteavancerade på den tiden, modem-internet var ännu inte så utbrett och det närmaste krigsspel/fps vi hade var väl Doom och Quake?
Man lärde sig inte mycket hur man krigar i Zelda.


Jag är nog glad att Sverige är ett neutralt, och lite fegt, land. Krig är inte bra och inte minsta kul, med undantag krigandet i datorspelen då :D

Om det fortfarande gällde allmän värnplikt och dagens ungdomar var tvungna att rycka in i lumpen så skulle förmodligen de flesta vilja bli snipers, eller vad säger ni? :)

Inga kommentarer: