måndag 24 november 2008

Bok vs. film (Låt den rätte komma in)

Jag har nyligen läst den suveräna boken "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist.
Den rekommenderar jag verkligen. En vampyr-berättelse från 1980-talets Blackeberg, Sverige.

Jag har även nu sett filmen och är rent sagt ut rätt besviken på att allt som fanns i boken inte fick plats i filmen.
Filmen är ju ändå nästan 2 timmar lång, men ändå saknas många viktiga detaljer i den.

T.ex saknar jag (i vit text) -> att man inte får se återblickarna på när Eli blev könsstympad och blev en vampyr nångång på 1700 eller 1800-talet.

Det känns som att man har lite hastigt skrivit ett filmmanus av boken, och jag blev förvånad när jag såg att det är självaste John Ajvide Lindqvist som skrivit manuset. Jag trodde han skulle ha varit lite mer noggrann, menmen, han hade väl kanske inte så mycket tid på sig.Tycker du om att läsa böcker så ska du läsa den här INNAN du råkar se filmen. Men är du inte en bok-slukare så ska du lätt se filmen.

Jag tycker det är konstigt att filmen hittills vunnit 13 filmpriser världen runt. Den har ju för det mesta bara fått 4 av 5 i betyg i olika medier. Betyget på imdb är just nu 8,5/10. Av mig får filmen 7/10.
Boken får 9/10 :)

Mitt tips står dock kvar att den här filmen kommer bli Sveriges Oscars-bidrag.

3 kommentarer:

maukonen sa...

Bara att hoppas att den BLIR nominerad då.

Jag har fortfarande ej hunnit iväg å se den.
Men om du är besviken så kommer nog jag med att bli det. :(

Jag förstår att ALLT inte kan komma med i en filmatisering av en bok, MEN om man läst de tre böckerna i Härskarringen så kan man säga att Peter Jacksson gjorde ett jävligt BRA JOBB !!!

Billy sa...

Svenska bidraget till Oscarsgalan är den fenomenala Roy Anderssons film "Du levande". Så den krystade vampyrfilmen kan gå och gömma sig.
Peace!

Leffe sa...

Billy:
Kolla rätt fakta. "Du levande" var vårat bidrag till FÖRRA Oscarsgalan. Och den blev inte nominerad till galan till slut.


Jag själv har missat helt att "Maria Larssons eviga ögonblick" blev uttagen tidigare i höst som svenska bidraget. Så ändå ingen oscarsgala för vampyrfilmen då :)