torsdag 9 april 2009

Svenskar ratar Finland

Artikel på Aftonbladet.

Vilket nordiskt land skulle du välja att bo i om du inte fick bo i ditt hemland? Den frågan ställdes i en undersökning som gjorts bland svenskar, danskar, norrmän och finländare av SVT i samarbete med andra nordiska medieföretag.

Finländarna vill gärna bo i Sverige. Men kärleken är obesvarad.

Enligt en undersökning från bland annat SVT kommer Finland sist när övriga nordbor väljer var de skulle vilja bo förutom i sitt hemland.

Nästan hälften av svenskarna har Norge som förstahandsval, i andra hand Danmark följt av Finland och Island. Bland norrmännen kommer Danmark först med 43 procent, men Sverige ligger i hasorna bara en procentenhet under. Både danskarna och finländarna vill helst till Sverige och i andra hand till Norge. Gemensamt är att Finland och Island hamnar på jumboplatserna för både svenskar, norrmän och danskar.

En förklaring kan vara bilden av Finland i svenska medier.

– Det finns en tendens att framställa Finland som lite trubbigare, kanske lite fattigare och enklare samt mer vulgärt än vad Sverige är, säger Bengt Packalén, direktör för Finlandsinstitutet till SVT.

Han tror också att språket kan spela in, att många tror att det inte går att klara sig i Finland utan att kunna finska och att språket är omöjligt att lära sig. Men det är fel, enligt Packalén.


Jag tror håller med herr Packalén. Eftersom jag är halvfinne och har en massa släktingar i Nykarleby-området(en bit ovanför Vasa) och har varit dit en massa gånger i mitt liv, så vet jag att den svenska bilden av Finland helt fel och gammaldags. Finland har utvecklats mycket de senaste årtionden och är egentligen nästan lika utvecklade som Sverige. Så glöm "Rysslands"-looken ni har. :)

Och språket är ju inga problem alls om man skulle bosätta sig längst västkusten där stora områden där svenskan är huvudspråket, däribland Nykarleby.Frågan är varför man skulle vilja flytta till ett annat nordiskt land överhuvudtaget. Om jag inte fick stanna i Sverige så skulle jag flytta till ett varmt land :)

Inga kommentarer: