torsdag 5 november 2009

Offside-Hasse nr 3 + Gefle-statistik 2009

Den Allsvenska säsongen är över för den här gången.
Det är bara en kvalmatch kvar att spela för Djurgården och Assyriska. Den första kvalmatchen vann Assyriska med 2-0, Djurgårn är på väg ner till Superettan!! hihi

Det var längesen jag skrev om Hasse Berggren och hans offsides. Men det är inte konstigt då han skadades efter halva säsongen och har inte blivit bättre ännu :(
Men läkarna säger att han kommer bli bra, och det får vi hoppas. För vad ska man annars blogga om, om inte Offside-Hasse ;)

Hans statistik är fortfarande rätt imponerande med tanke på att han bara spelade 14 matcher, dvs knappt hälften av alla matcher.

På 14 matcher hann han med:

5 mål
2 målgivande passningar
22 offsides (!) Plats #12 i Allsvenskan. Plats #2 i Gefle efter Gerndts 30 offsides.
37 orsakade frisparkar (!) Plats #26 i Allsvenskan. Delad plats #1 i Gefle med Chibsah. Spelaren som vann den ligan i år fick 60 totalt på 28 spelade matcher.


Andra roliga fakta från säsongen:

Jonas Lantto fick nästflest tilldömda frisparkar i Allsvenskan! 72 ggr på 30 matcher!
Lantto a.k.a. Kirunas Maradona, a.k.a. den lilla terriern, har skjutit flest gånger i Gefle, 52 skott, varav 21 träffade mål, varav bara 3 blev mål.

Jonathan Berg delar förstaplatsen, tillsammans med en Örebroare, i att träffa målställningen flest gånger, 5 ggr. Men många anser att han nog har 1 träff till som inte blev registrerad i början av säsongen.

3 spelare i Gefle spelade alla 30 omgångarna. Det var målvakten Hugosson, högerbacken Bernhardsson och vänsteryttern Lantto. De två förstnämnda spelade alla 2700 spelminutrarna + övertid.


Gefle är snälla pojkar :)

Se bara här.


Antal varningar:

29 GIF
37 KFF
38 IFE
40 TFF
42 BP
44 HBK
47 BKH
49 GAIS
49 GBG
50 ÖIS
52 HIF
53 AIK
54 ÖRE
56 MFF
58 DIF
60 HAM

Detta är 1 fler än förra säsongen. Varför så få varningar på Geflespelarna? Är spelarna för mesiga och för snälla i närkamperna?
Bajen har dubbelt så många, hehe.

Europaspel år 2010?

Men denna "snällhet" på planen gör att Gefle har chansen till Europaspel nästa år!! Fairplay-ligan slutade med 1:a Elfsborg 2:a Kalmar 3:a Gefle. Och eftersom de två förstnämnda lagen hamnade på en topp4-placering i Allsvenskan och därför automatiskt får spela i Europa så kommer Gefle på tur. I maj nästa år spelas resten av de europeiska ligorna klart och då kan man se om Sverige har tillräckligt högt fairplaypoäng(enligt UEFA) för att Gefle ska få bara med i UEFA-cupen.

Nytt i "UEFA Europe League" är att ingen lottning sker som förut utan det är de 3 bäst fairplayrankade länderna som får låta ett av sina lag deltaga i cupen. Sverige brukar ligga högt upp, men tillräckligt högt? Nja...vi får se.


Måleffektivitet:

Det här är intressant läsning. Statistiken hittade jag bl.a på svenskfotboll.se.

Läs det så här:
Namn - Antal mål - Antal skott totalt - Måleffektivitet % per skott - Måleffektivitet % per skott på mål


Hasse - 5 mål - 24 - 21% - 36%
Jawo - 5 mål - 30 - 17% - 26%
Sulan - 3 mål - 19 - 16% - 25%
Chibsah - 3 mål - 20 - 15% - 75%
Bapupa - 3 mål - 28 - 11% - 30%
Gerndt - 3 mål - 29 - 10% - 20%
Lantto - 3 mål - 52 - 6% - 14%
Dahlén - 1 mål - 8 - 12% - 25%
Berg - 1 mål - 36 - 3% - 7%
Fakta om måleffektiviteten:
- Hasse är mest effektiv. Han gör mål på var 5:e skott.
- Berg är minst effektiv. Han gör bara mål på var 33:e skott!
- Lantto är nästminst effektiv. Han gör mål på var 17:e skott.
- Sulan är lika effektiv som Amadou Jawo :)
- Chibsah kan inte träffa mål, endast var 5:e skott går på mål. Men när väl han träffar målet så gör han mål 3 av 4 gånger.
- Jawo var bäst i laget på att skjuta på målet, tätt före Sulan, då 65% av skotten gick inom målramen.


Jag saknar målgörande försvarare i statistiken, med undantag Dahlén, och jag tror det beror på Gefle IF's katastrofalt dåliga hörnstatistik. Det är vid hörnorna som försvararna har chansen att göra mål, men med en måleffektivitet vid hörnor på 1%(!!) så förklarar ju det en hel del.


Nu har Silly Season börjat med allt som det brukar innebära.
Nästa säsong börjar tidigare än vanligt tror jag, i mitten av mars? Jag längtar redan! :)

Ha det!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig och intressant läsning! Fortsätt med det!

Anonym sa...

Mycket bra och intressant läsning. Varför inte få detta publicerat på Svenska fans där du når en bredare läsarkrets? Maila mig på geflefans@yahoo.se om du finner det intressant.


MVH// Johan Norrström (Titan)