torsdag 20 oktober 2011

Leffe bygger custom datorlåda [bilder]

Jag har i många år tänkt att det vore roligt att bygga en dator inuti ett chassi/låda som inte är ett vanligt datorchassi. Man ser ju många fantasifulla kreationer på nätet.

Och i våras fick jag såg jag chansen och tog den. För min baslåda till mitt hembiosystem hade gått sönder. Det brusade högt när jag satte igång den, nåt var trasigt så jag tänkte slänga den och köpa nytt.

Köpte en ny baslåda gjorde jag, men efter att ha kollat lite på den gamla sublådan konstaterade jag att den hade gott om plats inuti och den ser ju bra ju utvändigt. Den skulle få bli en datorlåda istället!

Den gamla var av märket Proson. Den nya subben, en Yamaha Baslåda YST-FSW150 som funkar över förväntan. Passar väldigt bra till filmer och musik i ett vardagsrum och den är ganska liten. Den syns i överkanten i fotot ovan.

Efter att ha plockat ut, ibland med våld, alla kretskort/nätaggregat/högtalare så blev den klar att fyllas med nya godsaker.
Jag började med att täcka väggarna med ljudisolerande material. Sånt hittade jag på Biltema, typ 1x1m för 59:- eller nåt sånt. Det blev totalt 2 såna inköpta.

 

I botten av lådan sitter ett rör där jag utan problem kunde klistra dit ett fläktgaller och sen sätta dit en fläkt. Där kommer friskluft sugas in.

DVD-brännaren med hemmagjord hållare. Jag kommer få mycket nytta av, vad heter det, plåtbandet med hål? Den är perfekt att böja och vika hur man vill med.

 Sen hittade jag en perfekt plåt till moderkortet bland mina gamla datorskrotdelar. :)

I fronten, där själv högtalaren satt, kommer jag sätta denna BitFenix Spectre LED Fan 230mm som kommer blåsa ut all värme.

Eftersom jag planerat att köpa nya datorgrejer i oktober och bygget påbörjades i april/maj så tog jag en paus här. Jag passade på att döpa min nya datorburk till:Oktober: När jag beställt hem nya datorgrejer så testade jag om de fick plats i lådan. Allting har krävt mycket planerande och testande. Tyvärr är mitt nya kraftiga grafikkort alldeles för långt och kommer inte få plats där i. Synd tyckte jag.
Men då fick det bli så att jag tog grejerna jag hade i min gamla speldator och sätter in dem i Superior I och de nya datorgrejerna i mitt Antec-chassi som inte så pjåkigt ändå.


Moderkortet isatt. Bilden är felvänd. Tänk på att fläkten sitter i botten på lådan.

Hårddiskarna på plats. Dock fick jag senare ändra dem till horisontellt läge för att få plats med allt annat i lådan.

Nätaggregatet. Den är tung med det funkade bra med plåtbandet.

DVD-brännaren ser ni där upp i taket, lite nedåtlutande.

En bild från framsidan.

Den stora frontfläkten är fastskruvad.

Knappsatsen med power- och reset-knapp är från nån 90-talsdatorburk och jag limmade fast den med smältlim.

Det här är den plåt som satt på baksidan av baslådan. Den hade en massa kontakter och reglage som jag tog bort. Sen limmade jag dit en tavelduk.

Jag funderade länge på hur jag skulle göra plåten till en lucka, och det som funkade bäst var en ditlimmad remsa tavelduk och den där plåtbandet som jag sen skruvade fast i lådan.
Jag har även skurit upp en öppning för alla kablar.

Så här ser det ut med alla kablar utstickandes.

Klar! Svårt att se att det är en dator va? :)

2 kommentarer:

Jocke sa...

lite jobbigt när du ska bränna skivor eller? måste öppna den där luckan i bak.
Men du är händig du. Fint brev det!!

Brainlund sa...

Cool! Det blev ju jättebra :)