torsdag 25 december 2008

Rest in Peace Alf Robertson

En legend har lämnat oss. :(

Alf Robertson, född 8 juni 1941 i Göteborg, död 24 december 2008 var en svensk sångare, kompositör och textförfattare.Vid 16 års ålder gick Alf Robertson till sjöss som mässuppassare på "Annie Johnsson", senare avancerade han till kock. Han trivdes bra med sjömanslivet och det dröjde 10 år innan han gick i land för gott. Vid ett besök i Stockholm hittade han en LP-skiva med sångaren Bobby Bare.

De flesta låtarna var skrivna av Jack Clement. Alf översatte texterna och skickade dem till grammofonbolaget Electra. Alf fick sjunga in sina egna översättningar och slog igenom med Riv inte vårt kvarter 1968 som blev en succé och hamnade på Svensktoppen.

Under en period var han fast anställd på Electras musikförlag Edition Liberty där hans huvudsakliga uppgift var att leta fram nya låtar. Robertsons nästa stora skivsuccé var Lasse och Marie, även den gick in på Svensktoppen.

Han har översatt många countrylåtar, en av hans största succéer är Hundar, ungar och hembryggt äppelvin från 1976.

Vid det här laget har han hunnit spela in ca 50 album och skrivit ca 150 låtar med egen text och musik. Han har även tolkat Gunnar Wiklund och Lasse Dahlquist på skiva. Han fick en guldskiva 1981 för LP:n Mitt land.

Alf Robertson har visat ett stort engagemang för människor och har ofta ställt upp gratis med framträdanden på sjukhus och ålderdomshem.

Alf Robertson avled på julaftonsmorgonen 24 december 2008, 67 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han efterlämnar sig två små barn och fru.

Musiken var hans liv.

För mig personligen så hörde man ofta hans musik och speciella röst när jag växte upp, då mina päron lyssnade mycket på honom.(det mesta av texten är kopierad från Wikipedia)

2 kommentarer:

Fader sa...

***PÄRON*** Tack för det namnet de var första gången jag hörde de!!!!

maukonen sa...

Jo du FADER,
mycket skall man höra innan modemet på Graneberg ger upp !!!