lördag 23 maj 2009

En av mina fula ovanor: Titta på statisterna

En del av er har jag redan berättat det för. Om en liten ful ovana jag har när jag tittar på filmer och tv-serier. Jag lägger ofta märke till människorna i bakgrunden. Det vill säga; Statisterna, människorna som fått i uppdrag att se ut som vanligt folk och göra vad vanligt folk gör vanligtvis.

Utklippt från Wikipedia;

En statist är en person i en liten och ofta stum roll i film, TV eller på teater. En statists främsta uppgift är att ge liv åt bakgrunden på scenen eller i en film.

Statister får anvisningar av regiassistenten eller statistansvarig. Det är sällan som regissören lägger sig i detta, då han eller hon fokuserar på skådespelarnas spel och dialog.


Ofta undrar jag vad den statist-ansvarige i filmteamet sysslar med. Varför låter han/hon statisterna:
 • prata i mun på varandra samtidigt
 • låtsasskratta med en annan statist medan denna står och tittar på nåt helt annat
 • stå och peka upp till 20 ggr(!) mot t.ex en mord- eller olycksplats och låtsas berätta för andra främlingar vad som hänt
 • gå från höger till vänster i bild och försvinna för att ett par sekunder senare dyka upp gåendes mot höger
 • m.m. m.m. m.m. :)

  Har ni fler exempel? Skriv en kommentar.


  Ibland blir jag bara irriterad på deras "skådespeleri" i bakgrunden, men många ggr skrattar jag högt och glömmer bort att titta på de riktiga skådespelarna :)

  Det kan inte vara lätt att vara statist, jag skulle gärna testa på det. Finns nog en del att lära sig i det "yrket" också. Man ska t.ex vandra från A till B, inget svårt jobb, men under tiden man går så börjar man fundera på hur man ser ut när man går och helt plötsligt går man jättekonstigt. (Testa på det själv när ni går på stan, snälla, och berätta sen hur det gick :)


  De allra kändaste statisterna på bioduken är bl.a Alfred Hitchcock som gjorde det till ett kännemärke att i sina filmer förekomma som statist i någon scen. Även Martin Scorcese figurerar här och var i olika filmer.

  Och de flesta stora skådespelare har nog börjat sin karriär som statister. T.ex Brad Pitt, Clint Eastwood, Michael Caine, Bruce Willis och Renee Zellweger. Jackie Chan var som ung t.ex statist i Bruce Lee's filmer Fist of Fury och Enter the Dragon.


  De allra bästa statister måste ju vara de som inte vet om att de är med i tv eller film. De agerar ju precis som de alltid gör i verkliga livet.

  Men...

  Jag satt och tittade på filmen The International nu ikväll. Och ett par scener i slutet av filmen fick mig att skratta.
  Två av skådespelarna ska springa genom en marknad i en stad i Turkiet. Det skulle nog bli svårt att stänga av hela området och hyra in statister, så de filmade på som om de var turister eller nåt.

  Såklart blir folket på marknaden nyfikna :)
  Här har ni bilder på de underbara ofrivilliga "statisterna" :)
  Klicka på bilderna för att se dem bättre.

 • 3 kommentarer:

  SANDRA sa...

  HAHAHA! det har jag faktiskt aldrig tänkt på...men jag kommer väl börja med det nu efter dina roliga bildrutor :)

  Brainlund sa...

  Det var ditt bästa inlägg hittills! Sjukt roligt! HAHAHA!

  Brainlund sa...

  Nu är det dags för ett inlägg! Vill veta hur semesterlivet är!
  Fiska snart?