söndag 8 mars 2009

Lördag: Sthlm, Metallica och bula i pannan

Detta var dagen som vi väntat på sedan förra året. Konserten med stort M :)

Brorsan Benny och jag fick förra året tag i två biljetter till Metallicas lördagskonsert i Globen. Det var det andra biljettsläppet ticnet hade, det första blev ju skandalöst genomfört, och denna gång släppte de biljetterna till läktare C, den som ligger längst upp i Globen. Och otroligt så lyckades jag köpa två biljetter.Igår var det äntligen dags då. Strax efter kl 13 tog vi tåget ner till Stockholm C. Och därifrån vandrade vi genom Stockholms gator, det var mulet, lite blåsigt och lite kyligt. I Gamla stan försökte vi hitta nån pub så att vi kunde ta en öl. Men det är fullt överallt, det är ju lördag.

Vi gick till slut in på Zum Trampoliner eller vad restaurangen heter som ligger mellan Slussen och där såpoperan Baren spelades in. Det är en gammal krog/restaurang med anor från 1200-talet då Trampoliner-munkarna kom till Sverige. Nu heter de inte Trampoliner utan nåt liknande :)

Efter att fått sitta ner en stund där och fått i oss en varsin öl så tog vi oss vidare mot Söders höjder.
Då började jag bli kissnödig.

Vi tänkte hitta ett ställe vi kunde äta och få i oss lite mer öl. Men det var svårt, det var fullsatt överallt och staden var full med turister.
A-M: det blev inte Meateater, det var det första stället vi kollade på.
Vi vandrade vidare på Götgatan med Globen synligt i horisonten. Inga restauranger/pubar hade några lediga bord.
Jag började bli riktigt desperad. Blåsan tryckte på.

Längst bort på den långa Götgatan så hittade vi in på Restaurang Läckerbiten där de hade ett ledigt bord bland Söderkisarna som satt och pratade fotboll mellan två stora biodukar som visade engelsk fotboll.

Hamburgertallriken var god och behövdes verkligen tyckte vi båda två. Och jag fick tömma blåsan efter den 1,5 km långa promenaden på Götgatan. Det är samma avstånd som mellan Max på norr och Polhemsskolan här i Gävle.

Nu var vi så nära Globen att vi gick sista biten dit. Vi hade först tänkt ta tunnelbanan dit.


Just ja, får inte glömma berätta att vi gick förbi Peter Siepen i en av Gamla stans grändar. Han hade en hög hatt på huvudet. Aldrig en resa till huvudstaden utan att se nån kändis :)


Väl inne i Globen så tog vi oss längst upp till C-läktaren, det är rätt högt upp.

Här ser ni scenen i mitten. Observera kistorna som hänger där. Det hänger även 4 kistor precis ovanför scenen som för oss där uppe ibland var i vägen :P

De två förbanden jag aldrig hört förut skulle snart börja spela.
Det var då vi upptäckte att ljudet var kasst där uppe. Nivån var bra, men sången från banden blandades in i musiken och försvann :(
Och baskaggarna från trummorna sprakade och vibrerade mest när ljudet kom upp till oss.

Efter ett bra tag kom sen Metallica ut på scen. Till en lasershow spelades den första av hela 6 låtar från nya albumet Death Magnetic. Tror de flesta tyckte det var några för många, de borde spelat fler gamla klassiker.


Om man inte räknar med ljudproblemen och att vi satt så långt ifrån scenen så var det en helt okej konsert.

Höjdpunkten var helt klart Master of Puppets. Bilden är tagen under den låten.Ca 16.000 pers i publiken trivdes. Mycket mer än C-läktarens publik :P

Brorsan och jag var tvungna att gå därifrån under nästsista extranumret. Vårat tåg gick 23:52 från T-centralen och vi var tvungna att skynda oss till tunnelbanan. Väl där så missade vi det tåg vi helst skulle ha tagit, så vi fick vänta på nästa och det sista vi kunde ta för att hinna med tåget hem.
När vi stod på Globen station så hade konserten hunnit sluta och folk strömmade dit. Det blev trångt i vagnarna.


Nu blev det bråttom! När kvinnorösten i högtalarna ropar ut "T-centralen nästa" så kliver vi av, och upptäcker till vår fasa att vi befann oss vi Drottninggatan, minst 400 meter från Centralstation, och vi visste inte vart spåret där vårat tåg stod fanns någonstans. Bara 5 minuter innan tåget går. Panik!

Vi sprang, vi som knappt har nån kondis alls :)
Vi sprang så fort vi kunde längst gatan mot station, nedför trapporna och över gatan mellan taxibilarna, in i stora ingången. Och PANG!
I en av de stora snurrorna hamnade jag medan Benny tog en vanlig dörr som jag inte såg i stressen, och när snurran verkade öppna sig inåt (trodde jag) så sprang jag, men av nån anledning så är det en 4 dm lång glasvägg till av snurran innan öppningen kommer, och den sprang jag in i med huvudet före :)

Log till de två tjejer som sett olyckan och nu stod och skrattade, och sprang vidare efter brorsan.

Skyltningen på stationen är inte den bästa, men vi hittade vägen uppför rulltrappan och sen neråt igen för några trappor innan vi kom till spår 12a där ett tåg stod. 3 sekunder efter vi kommit ut ur dörrarna och jätteandfåddna försökte kolla om det var vårat tåg som stod där så skrek en äldre tågvärdinna 15 meter därifrån i tågdörren att vi skulle skynda oss när brorsan skrek att vi skulle med.

Med våra sista kraften sprang vi som aldrig förr och nästan bokstavligen kastade oss in i vagnen med en arg tant skrikandes åt oss.

"Varför kom ni inte direkt? Ni såg ju mig!" <- Nej, vi hann aldrig se henne förrän hon började ropa.

"Vi har sprungit för att hinna med tåget"
"Vadå sprang?" frågar hon surt. "Tåget avgår nu! Vi kan inte vänta på er"

Vi kunde ha strypt henne om vi inte varit så trötta.
Vi visade biljetterna och hon sa att vi skulle sitta i en vagn längre fram. Så vi gick ditåt genom sovvagnar där skidsemestrande människor som skulle upp till fjällen satt och pratade i den trånga gången.

Kl 01:45 kom vi hem och vi cyklade hemåt från stan.

Jag sov länge på söndagen. :)

Tänker nu i efterhand att vi sluppit stressen i slutet om jag skitit i att kissa på vägen ut ur Globen eller att vi sprungit fram till t-banestationen eller

Lärdomar av denna lördag:
1. Köp aldrig biljetter till C-läktaren i Globen.
2. Be till Gud att SJ fixar fler avgångar på nätterna så man slipper stressa.
3. Använd inte snurrorna på T-centralen.
4. Bra kondis är ett plus.
5. Människan hade mått bäst om vi inte hade urinblåsor som måste tömmas hela tiden ;)


Uppdaterat söndag 8/3:
Tråkiga nyheter för dem som hade biljetter till söndagens konsert, James Hetfield blev magsjuk och fick åka till sjukhuset idag, så alla som kommit till Globen nu ikväll fick åka hem igen. Vilken jäkla tur att vi var där igår och inte idag :)
Ny konsert kommer planeras till maj nångång för dem som hade biljett.

6 kommentarer:

Queensagara sa...

Hade ni varit smarta så hade ni tagit Upptåget hem, de går i stort sett hela natten så ni hade inte behövt gå tidigare eller stressa ;)

Leffe sa...

mm...00:20 går sista isåfall eller nästa vid 4:30 :P. Men då blir det byte i Upplands väsby.
Finns några tågföretag att hålla koll på.

Anonym sa...

Hej Leffe, jag blev ju alldeles trött å andfådd då jag läste hur ni sprungit!! =))
Men tolkar jag det rätt så var ni ändå nöjda att ni gjorde det!?
Ha det så bra hälsar vi här i Jeppo!
kram//anki

Leffe sa...

Hej Anki
Jodå, vi är nöjda ändå med resan och konserten. Hade kunnat vara utan missödena, men sånt händer alltid :)

Sifvert sa...

Queensagara ---> Upptåget slutar gå kl 00:20. Hade blivit lika stressigt att leta upp rätt SL-tåg till Upplands Väsby. Dom var smarta som sprang, trots att Leffe fick en bula :)

Queensagara sa...

Sifvert: De hade haft 20 minuter extra för att ta sig till SL-tåget i Stockholm och det är jättebra skyltat så det är inte alls så svårt att hitta där.