lördag 28 mars 2009

Tråkiga gävlebor, ang. Earth Hour

Detta är ingen nyhet om att Gävlebor är tråkiga och trista, det vet ju redan :)

Men nu var det ju dags för Earth Hour, i skrivandets stund är de 10 minuter kvar av timmen. En massa folk har tidigare i veckan sagt att de ska släcka hemma hos sig kl 20:30. En massa företag likaså, och även kommunen har gått ut med att de är med på det.

Jag var hemma hos mor och syster när det var 20 minuter kvar till startskottet. Då frågade jag syrran om hon ville följa med upp till Hemlingbybacken och kolla på nedsläckningen i stan, man ser ju så bra därifrån. Så hon och jag drog upp dit.
Morsan skulle släcka hemma, precis som gjorde en kväll för tidigt igår, hehe :)

Det var kanske 15 pers uppe på backen sammanlagt som kommit för samma sak som vi, att få se hur coolt det ser ut när lamporna släcks över stan.
Vi stod beredda kl 20:30, och vi stod fortfarande 20:40 och väntade på att nåt skulle hända.
Oj, McDonalds släckte sin skylt!!

Annars var det rätt ljust överallt, precis som tidigare på kvällen. Men i vissa partier av stan "kände" vi att det blivit mörkare. Såvisst, vissa hushåll släckte hemma. Hoppas de trivdes i stearinljusens sken, eller TV:ns. Men de allra allra allra flesta i stan brydde sig inte ens.

Jag körde igenom södra delen av Gävle till Brynäs, inte ett enda företag förutom McDonalds hade släckt ner sina stora lampor eller neonlampor. Swebus/Volvo lastvagnars byggnad i Hemsta lystes upp mest av allt därifrån vi stod.

Stigslunds höghus syntes i fjärran, tack vare alla tända lampor. I Hemlingby var en del hus nedsläckta, men man vet ju inte om tanterna och gubbarna redan gått och lagt sig redan :)

Och vad bidrog kommunen med egentligen? Inget som märktes för oss.

Blir intressant att se vad som skrivs i tidningarna imorgon och insändarna under veckan som kommer.

Visst, detta inverkar noll på miljön. Det inns ju motståndare för Earth hour, som tycker att man ska lägga krutet på att få bort kolverken m.m. istället. Men vi måste ju börja nånstans, få folk att bli mycket mer medvetna än vad de är idag, lära våra barn hur det ska vara, vad de kan göra för att rädda miljön och se till att de inte gör samma misstag som tidigare generationer :P

3 kommentarer:

maukonen sa...

Jag bidrog med att släcka ner alla lampor hemma. Satt och knappade på tangenterna i ljuset från ett stearinljus.

Mina grannar, de jag ser från köksfönster släckte inte en endaste lampa....
:(

Nåja, vi i Bomhus hade ju vårt Earth Hour den 23:e januari, men vi tog i med ett par timmar till....

Ellinor sa...

De släckte ner i centrala gävle faktiskt... alla gatlysen och på stortorget.

Där var det becksvart!

Leffe sa...

mm..läste att de släckt ner i centrum och att folk samlats på stortorget. Dock inget som märktes från rymden då resten av Gävle lyste på som vanligt. Blir väl tradition varje år av detta skulle jag tro :)